Sivut

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kesäkukkapläjäys

Sametti Hortensia klik! haastoi minut kesäkukkakimaraan. Tarkoituksena on kuvata pihalla näin keskikesällä kukkivia kesäkukkia. En tällä kertaa haasta ketään kun niin monet ovat jo tähän vastanneet, mutta jos et ole vielä vastannut niin osallistu ihmeessä! Tämä haaste oli kiva senkin takia että tulee ainakin kunnolla dokumentoitua pihansa ihanuudet. Talvella sitten ihastellaan ja muistellaan kesän riemuja.

Muuten taas on pitänyt kiirettä, joudun uuteen leikkaukseen huomenna mutta pidän peukkuja pystyssä että pääsen pian taas kuvailemaan ja kertomaan kukkajuttuja. Onneksi on sentään monta blogipäivitystä lukematta :).

Yksivuotispankki vm. 2015


Aloitetaanpa joka kesä kylvämälläni yksivuotispenkillä! Penkin teen aina keväisin huhti-toukokuussa. Minulla tällä kertaa oli jäljellä viime vuotisia siemeniä, kalifornian tuliunikoita, silkkiunikoita ja pioniunikoita. Mukaan tuli myös piiankieliä ja paikalle vaeltanut sormustinkukka.

Päivänkakkara

Raparperipuskan viereen on tullut päivänkakkaroita. Ne ovat kyllä varsinaisia päivänpaisteita.

Mummolla päivänkakkarat ovatkin ihan eri sfääreissä, niitä on kunnon niitty.


Harjaneilikat

Pihalla on talossa asuneen perheen jäljiltä valtava määrä harjaneilikoita. Ne ovat sormustinkukkien kanssa suurimpia tuntemiani vaeltajia. Harjaneilikka on kaksivuotinen. Ensimmäisenä vuotena se on rennon suikeromainen ja kerää voimiaan seuraavaa kesää varten. Toisena kesänä sitten kukkavarsi ikäänkuin kovettuu ja suoristuu ja joka päivä puhkeaa uusi kukka kukkaan. 

Tässä on montaa eri väriä!

Hiekkakasalla on puhtaan valkoisia neilikoita. Kun siirtyy pähkinäpuulle päin, neilikoiden väri voimistuu vähitellen kirkkaaseen pinkkiin. Ovat siis risteytyneet keskenään.

Tästä otan täyden vastuun. Pari vuotta sitten huiskin Arctic Fire-neilikan siemeniä ja nyt ne alkavat kukkia. 

Luonnonkukkia

Sydäntäni on lähellä luonnonkukat. Joskus ''huvittelen'' lukemalla Luontoportin sivulta mikä laji mahtaa olla vaarantunut tai uhanalainen ja sitten alan miettiä mistä noita siemeniä saisin ja pärjäisikö meillä. Hulluilla on halvat huvit :D.

Olen onnistunut ehkä parhaiten kelta-apilan kasvatuksessa. Se viihtyy meillä jo toista vuotta. Laji on uhanalaisuudeltaan silmällä pidettävä.


Ailakin kasvatuksessa olen onnistunut myös. Se oli rehahtanut täyteen loistoon pioneiden viereen ja vaikka hyvin ronskisti koukkasin kasvin ylös ja siirsin ilman mitään valmisteluja uuteen paikkaan, se ei ollut moksiskaan. Eli ailakki on mielestäni tosi helppo luonnonkukka.


Kirjopillikettä on ilmestynyt iirispenkkiin. En ole ihan päättänyt annanko tämän siementää, kuulemma laji on kukkapenkin vitsaus. En yhtään kaipaa lisää palsamien tyyppisiä kasveja jotka sylkevät siemenet monen metrin päähän.  Olen antanut pillikkeen kukkia kun on tuo kuitenkin aika erikoinen.

Sekalaisia

Mummolla kasvaa paljon kurjenkelloja. Näitä minulla ei vielä ole..
Ukonhattuinvaasio, tulee mieleen ihan vaeltavat hattivatit. 

Mummon akileija. En ole jostain syystä akileijojen kasvatusta itselläni onnistumaan :(. Mikään ei idä. 
Mummon amppeliorvokeista on lennellyt siemeniä ympäriinsä ja aina joudumme noukkimaan pikkuisia ruukkuun murskaavien jalkojen alta.
Ruusupapua sain lahjaksi, se aloittaa nyt kukintaansa. Ruusupapu köynnöstelee muiden kasvien päällä kun en ole hankkinut sille oikeaa köynnöstelinettä.
Ostin talvella Lidlistä pussin epämääräisiä sipuleita, en tiedä onko tämä tulppaani vai mikä. Varret ovat kovin hennot enkä usko että jaksaa kukkia enää uudestaan.

Auringontähdet ovat ihania ja kovasti mehiläisten suosiossa. Vieressä vajan vierestä löytämäni aitoukonhattu.

Lähipotreti piiankielestä

Kesäkukkia maljakossa


10 kommenttia:

 1. Kauniita kukkijoita sinulla! Harjaneilikoita kylvin nyt ja toivottavasti kukkivat sitten joku vuosi. Olen aina pitänyt niistä, kuten myös luonnonkukistakin. Akileijat voivat olla vähän hankalia kasvattaa siemenestä ja vaatii malttia. Itse en oikein jaksa odotella, niin ostan usein taimen.
  Koska olen tuore lukija, en tiedä mitä leikkauksia joudut läpikäymään, mutta kovasti tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Toivon että kaikki varmaan menee huomenna hyvin. Harjaneilikat on kyllä aivan ihania, ja helppo siirtää jos jokunen karkaa muualle. Jotkut niistä jopa tuoksuu ihanalta.. minäkin taidan jatkossa ostaa akileijani valmiina taimina, luulisi että kahdessa vuodessa olisi edes yksi itänyt :D.

   Poista
 2. Kaikkea ihanaa ja vieläpä runsain mitoin.
  Tsemppiä leikkaukseen. Palaavan pian taas blogistaniaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä :). Vielä sairaalassa ollaan mutta eiköhän tässä jo viikon sisällä pitäisi päästä kotiin.

   Poista
 3. Nytkö talo on punainen!? Ihania kukkia, minä rakastan myös luonnonkukkia. Minulle tuli kukkapenkkiin kirjopillike ja annoin olla, silti se hävisi hups vaan. Olisin mieluusti pitänyt. Hei tuosta akileijojen siemenkasvatuksesta, luin, että ne pitävät sahaavista lämpötiloista ja kokeilin: patterin päälle, lunta siemenkylvöjen päälle ja sitten viileämpään ja se toimi. Kesti kyllä tolkuttoman kauan. Ne tarvitsevat kai periaatteessa kylmäkäsittelyn, että jos hetkeksi raaskisi jääkaappiin tai ulos laittaa talvella. Voi itku, että joudut taas leikkaukseen, pidän kovasti peukkuja täällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu nyt röttelö on punainen! :D ei enää piiloudu maisemaan kuten ennen.
   Ai kamala noita akileijoja. No ei ole ihmekään että minulla yksikääm ole itänyt. Onneksi pari vanhaa lehtoakileijaa pitää pintansa. Se olen itsessäni havainnut etten enää viitsisi idätellä kauhean hankalia kukkia :).

   Sairaalassa ollaan ja ikävä kyllä sattuu pahemmin kuin edellisellä kerralla. No ei tässä muukaan auta kuin yrittää nukkua ja yskiä josko keuhkot vahvistuisi vähitellen.

   Poista
 4. Kaikkea kaunista.
  Talo näyttää oikein kivalle nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! :). Ilmeisesti lähitienoon asukkaatkin tykkäävät, tosi monet oikein hidastaa auton nopeutta röttelön kohdalla. Tai ainakin toivon että ihailevat eikä kauhistele :D

   Poista
 5. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin tämmösen haasteen. Hauska haastis! No eikä sopisi mulle, kun eipä nuo oikein ehtineet kasvaa ja tuleepa nuo muutenkin laitettua, jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistu ihmeessä Pelaguu jos ehdit tai jos näet näet kivoja kukkia :). Toivotaan että hyvät lämpimät kelit tulisi sinnekin :/. Siellä pohjoisessa on vähän erilainen kasvisto, sellaisia mitä täällä etelässä ei näekään.

   Poista