Sivut

maanantai 23. huhtikuuta 2018

Puutarhamietteitä ja Watteilua


Meillä täällä on jännittävä kevät alkamassa puutarhan suhteen :). Ukko yllätti minut tänään sanomalla, että sponsoroi taloudellisesti mitä ikinä puutarhallemme haluankaan budjetin rajoissa tehdä. Minähän innostuin heti! Lähes heti tämän keskustelun jälkeen huomasimme, että pihallamme hääri Telian rakennusinsinöörejä. He tuovat lähiaikoina täytemaata myllätylle pihallemme. (Meille tuli talven aikana kuitu-internet, jonka takia pihan poikki jouduttiin kaivamaan noin metrin levyinen soiro + viime kesänä viemäriputken uusiminen aiheutti rumaa jälkeä). Eli nyt, kun kohta saamme pihan muodot takaisin entiselleen, ja pihan rajalle nousee aita, pääsen toden teolla suunnittelemaan puutarhaamme! 

Kantavana ajatuksena puutarhan kannalta aion pitää luontoystävällisyyden. Olen asunut näillä main Espoota koko ikäni, ja huomaan jatkuvasti tuttuja paikkoja, josta on kaadettu puita rumien rakennusten tieltä. Kun olin lapsi, täällä oli ojia, joissa aina keväisin sammakot kurnuttivat ja kutivat (vai kutesivat, miten se sanotaan..?) Nyt kaikki ojat on päällystetty asfaltilla, ja täällä alkaa olla minun mieleeni ihan liian siistiä luonnon kannalta. Minun mielestäni ihmisten pitäisi ajatella, että tämä maa on tarkoitettu myös linnuille, ötököille, sammakoille ja siileille ja vaikka mille muille örkeille. Talviloman aikana kävimme Lontoossa lomailemassa, ja löysin mm. tämän aivan ihanan ''The Urban Wildlife Gardener''-kirjan. En voi tänne tiheän asutuksen keskelle perustaa mitään punkkien tai rottien paratiisia, mutta aion noudattaa tämän kirjan neuvoja mm. pensaiden ja puiden valinnassa. Ja olen jo perustanut talon nurkalle kaksi ötökkähotellia, ja upouusi linnunpönttökin odottaa asukkia.

Voi sanoa, että nyt, kun saan pihan taas ''haltuuni'', puutarhakuume alkaa taas nostamaan päätään. Oli ihana huomata, että Netflixissä oli sympaattisen brittiläisen puutarhagurun, Monty Donin puutarhaohjelma. En muista ohjelman nimeä, mutta ihastuin sarjaan ikihyviksi siksi, koska siinä asukkaat itse tekevät puutarhan alusta loppuun. Mikään iso muutostiimi ei tule tekemään töitä puutarhan omistajan puolesta. Monty vain tulee paikalle antamaan arvokkaita neuvoja, ja tukee puutarhan omistajia vaikeissa päätöksissä. Minun päähäni iskostui sarjasta mm. se, kun Monty sanoi, että mielenkiintoinen puutarha ei tarvitse kuin 7 eri kukkalajia. En tosin kyllä itse pysty pitämään lajimäärää noin pienenä.. Monty sanoi paljon muutakin viisasta, mutta en muista mitä. Pitää varmaan katsoa jaksot uudelleen. 

Ihanat kevätiirikset kukkivat nyt. Istutin kaikki samaan kohtaan, ja vaikutelma on vähän aika höntti. Rakastan kyllä noita sinisen sävyjä. Muistan istuttaneeni myös jääiiristä, mutta ne on näköjään syöty :(. 

Tammien juurille istutin keltaisia krookuksia. Haaveilen, että jokaisen tammen juureen tulisi kukkapenkki, ja niihin jotain varjoisan paikan kasveja. 

Lehtolatva näyttää selvinneen talven koettelemuksista. Lehtolatva on siemenestä kasvatettu, siirsin sen tänne Röttelön pihalta. 

Tästä olen niin ylpeä.. Olen kasvattanut kissankäpälät siemenestä asti, ja ne näyttävät viihtyvän kallion päällä tosi hyvin. Vajan alta löytyi kaljapullo, ja se jäi tuohon. Pullon sisällä näkyi olevan pieni muurahaispesä.Watti aiheutti taas pientä harmiaKerroin taannoin siitä, kun Watti oli syönyt pätkän lankaa, ja jouduimme käymään Remediumissa oksentamassa se pois. Episodi toistui, mutta tällä kertaa pienen leikkihiiren muodossa.

Oli lauantaiaamu, ja taisin olla syventynyt katsomaan telkkarista Monty Donia kahvikuppi kädessäni. Sivusilmällä näin, että Watilla oli sohvan vieressä intensiivinen leikki meneillään samettisen, lyhytkroppaisen, mutta pitkähäntäisen hiirensä kanssa. En ajatellut Watin kiihkeästä leikistä mitään erikoista. Ohjelman päätyttyä kuitenkin havahduin siihen, että Watti oli tyytyväisen näköinen, ja tajusin, että pientä hiirtä ei näy missään. Aikani etsin, ja lopulta soitin Remediumiin, josta käskettiin tulla sinne oksennuttamaan Wattia. Tällä kertaa vierasesine ei tullut oksentamalla ulos, vaan se tuli vasta muutaman tunnin päästä kotona ulos, luonnollista reittiä. Minulla oli koko päivän kamala olo, ajattelin että olen tosi huono mami Watille, kun en paremmin osannut pitää sitä silmällä. En voinut tehdä muuta, kuin heittää roskiin ihan kaikki Ikeahiirtä pienemmät leikkihiiret, koska näemmä Watti ei niitä pikkuhiiriäkään voi vastustaa. Onneksi Watti rakastaa Ikea-hiiriään kaikkein eniten, se kantelee niitä aina minulle lahjana. 

Olemme käyneet Watin kanssa joka päivä ulkona katsastamassa, josko ruoho jo alkaisi kasvamaan. Wattia harmittaa, kun se ei oikein vielä kasva, varmaan tämän kylmyyden takia. 


Saisipa jostain tällaisia puutarhapatsaita! Tässä siirtolohkareessa on muuten jonkun edellisen asukkaan kaivertama syvä onkalo. Mies tuli aina purkamaan turhautumistaan tähän kiveen, kun hänen vaimonsa komenteli. Vuosien myötä kolo syveni ja syveni.

Watti täytti viime lauantaina 6 vuotta. Ihmisten iässä se on jo kypsähkö aikuinen, ensi vuonna ollaan jo ''mature''-luokassa. Syntymäpäivälahjaksi Watti sai Mustin ja Mirrin höpöbanaanin. Watilla oli aika tuhdit pössikset banaania halailtuaan, piti oikein laittaa bansku piiloon. 


12 kommenttia:

 1. Onnea Watille! Hänellä on erikoinen ja hivenen vaarallinenkin mieltymys hiirenhäntämäisiin lankoihin. Onneksi mitään vakavaa ei päässyt tapahtumaan. Ihana kuva Watista yläbannerissa.
  Pihan mylläämisestä saattaa koitua paljon hyvää. Pääset miettimään uusia istutuksia. 7 kasvissa pysytteleminen tuottaisi minulle ylitsepääsemättömiä vaikeuksia. Ötököiden ja örkkien huomioiminen pihan rakentamisessa kannattaa niin luonnon kuin meidän itsemmekin kannalta aina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, löysin bannerin kuvan muistitikun syövereistä, se on otettu varmaan viime kesänä :).

   Minäkin olen sanaton tämän Watin harrastuksen edessä.. mutta luulisin että vaaraa aiheuttavat lelut on nyt hävitetty kokonaisuudessaan. Pitää vahtia jatkossa minkä kanssa se leikkii, ettei se keksi muita vaarallisia innostuksen aiheita.

   On kyllä ihanaa miettiä uusia istutuksia, ja pensaita. Minäkään en edes yritä pysyä 7 kasvissa, se on jo nyt ylitetty moninkertaisesti :).

   Poista
 2. Sattumalta löysin blogisi. Kivoja kirjoituksia. Voi kisu sentään mitä olet mennyt tekemään. Onneksi kaikki meni hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit tänne :). Kyllä tuo Watti aiheutti tuolla tempauksellaan sydämentykytyksiä, mutta onneksi se on 99 % ajasta kiltti ja ihana kissa.

   Poista
 3. Parhaimmat onnittelut Watille! Tosi komea kisu, mutta tuo herkutteluharrastus on aika vaarallinen, ikeahiiri onneksi on mieleinen ja ilmeisen turvallinenkin :D.

  Voi mitä kaikkea upeaa sinulla onkaan tiedossa! Pääset haaveitasi toteuttamaan, suunnittelemaan lisää ja tekemään nautinnollisia puutarhatöitä, mutta nuo 7 kasvia on minullekin aika rajallinen määrä, ehkä se tarkoittaa 7 kasvisukua...?

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanoa: todella upea banneri!!

   Poista
  2. Kiitos :D Oli jo aikakin vaihtaa banneri.

   Täytyy myöntää, etten koskaan ajatellut että Watti olisi niin pöljä, että se söisi omia hiiriään. Arvelen, että sillä oli niin todentuntuinen leikki menossa, että se oikeasti luuli olevansa suuri metsästäjä, joka nauttii saaliinsa jahdin jälkeen. Näköjään leikin tiimellyksessä sattuu ja tapahtuu.

   Luulen että Monty tarkoitti, että yhdessä kukkapenkissä saisi olla korkeintaan seitsemää eri lajia. Johan tuo 7 on sula mahdottomuus, en mitenkään osaisi olla noin askeettinen kasvien suhteen. 7 kasvisukua olisi hyvä!

   Poista
 4. Voihan ihana Waltti <3 Kaikkea nuo eläimet keksivät :)
  Ihana kesä sinulla tiedosta :) Olikin mukava löytää blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun päädyit tänne :). Katsoin blogiasi, ja onpas sinulla ihania kanasia, ja upea iso puutarha, sinullakin riittää hommaa!

   Poista
 5. Kiva että saat puutarhan parempaan kuntoon. Oletteko ehtineet käymään mökillä? Onnea Watille. M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin viimeksi muutama viikko sitten mökillä :). Kaikki viikonloput on nykyään niin kiireisiä, että sinne ehtii aika harvoin.

   Poista
 6. Hei kaikki online-katsojat, olen Annette Mentzek-Petander, olen kotoisin Vaasasta, täällä jakaakseni minulle tehtyä upeaa työtä. Kolmen vuoden avioliiton jälkeen aviomieheni kanssa 2kids kanssa, aviomieheni alkoi käyttäytyä omituisesti ja lähteä ulos muiden naisten kanssa ja osoittanut minulle kylmää rakkautta, useaan otteeseen hän uhkaa erottaa minut, jos uskallan kysyä häntä hänen suhteestaan ​​muihin naisiin, olin täysin tuhoutunut ja hämmentynyt, kunnes vanha ystäväni kertoi minulle Internetin nimeltä Dr. Igbinovia, joka auttaa ihmisiä, joilla on suhde- ja avioliitto-ongelmia rakkausloitsujen voimalla, ensin epäilin siitä, onko sellaista koskaan olemassa, mutta minä päätti kokeilla sitä, kun otan yhteyttä häneen, hän auttoi minua heittämään rakkausloitsun ja 48 tunnin sisällä aviomieheni palasi luokseni ja alkoi pyytää anteeksi. Nyt hän on lopettanut lähtemisen muiden naisten kanssa ja hän on kanssani hyvästä ja tosielämästä . Ota yhteyttä tähän suureen rakkaudenloitsijaan, jotta suhdesi tai avioliitto-ongelmasi voidaan ratkaista tänään. Hän parantaa myös hiv / aidsia, hepatiittia, matala-asteista laskurinhoitoa, syöpätauteja, kuitumaisia ​​sairauksia, Gonorrea, Fallopian putkia, raskautta, heppereitä. kaikki kiitokset tohtori Igbinovialle, hän voi myös auttaa sinua, ota suoraan yhteyttä häneen, jos tarvitset hänen apua hänen WhatsApp häntä kohtaan +2348144480786 tai sähköpostin kautta, doctorigbinovia93@gmail.com kiitos siitä, että vietit aikaa kanssani ......

  VastaaPoista