Sivut

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Jyrsintää ja uusia löytöjä

Eilen oli vuorossa vielä vanhojen maalien raapimista. Raavimme ainoastaan ne kohdat, joissa maali oli hilseillyt pois, ei ole tarkoitus riisua koko taloa puilleen.  Jos vanhan maalikerroksen päälle sivelee uutta öljymaalia, ei pitäisi tapahtua mitään kovin dramaattista, kunhan käyttää samaa maalia kuin mitä taloon on käytetty vanhastaan.

Olimme ostaneet silloin viime syksynä vääränlaista maalia: Uulan keittomaali ei sovi tällaiseen kohteeseen jossa vanhaa maalikerrosta jätetään alle. Ensi viikolla siis pellavaöljymaalia ostamaan!


Talo on näin rujon näköinen nyt
 Käytimme urakkaan Metabo-maalijyrsimiä, joilla sai mielestäni nopeasti hyvää jälkeä. Minun käsivoimani tosin ovat vielä heikohkot, joten jouduin vähän väliä pitää lepuutustaukoja.


Ukko kertoo omin sanoin: Maalijyrsin siis jyrsii kerralla 0-0.3mm verran päällipintaa pois mikä on säädettävissä, ja vaikeat 90 asteen kulmatkin pystyrimoituksessa on helppo hoitaa tällä. Paikoittain oli myös nähtävissä alkuperäistä maalia työn lomassa kerroksittain.

Siemenmania on tuottanut hedelmää

 

Parin viime vuoden aikana minua ajoittain kiusannut siemenmania on poikinut uusia kasvituttavuuksia! Nyt onkin maasta putkahtanut esiin sekä sellaisia kokeiluja joiden en uskonut onnistuvan lainkaan että sellaisia joita en muistanut edes kylveneeni.

Aloitan onnistuneimmasta kokeilusta, piiankielestä.

Piiankielen siemet kylvin muistaakseni huhtikuussa ja jo nyt ne ovat tulossa kukkaan! Kasvi on myönnettäköön, aika karskin oloinen eikä mikään varsinainen koristekasvi, mutta kukan taivaansininen väri on mielestäni suloinen. Nuput ovat vaaleanpunaiset, kuin imikällä.


Tästä pitäisi tulla keltakukkainen puupioni, viralliselta nimeltään ''Paeonia lutea var. ludlowii''. Uskon että ovat täällä vain pikavisiitillä, vasta nyt luin että puupionit pärjäisivät parhaiten pohjoisempana, vähintään 2-vyöhykkeellä :(. Eikä nämä sateet paljoa naurata tätä seisovaa vettä vihaavaa kasvia.

Nämä ovat tammihortensioita (Hydrangea quercifolia). Täytyy nyt kesän aikana siirtää ne parempaan paikkaan ja suojata erittäin hyvin toukilta. Esikasvattamani tammihortensiat kuolivat ahnaiden ötököiden suihin. Onneksi nämä ovat tanakan näköisiä.

Nämä pirpanat ovat keltaista tuoksuorvokkia, ''Irish Elegance''. Näille olen luonut kodin etupihan suuren kiven juureen.

Löytynyt ruusu

Olin jo kauan sitten havainnut jotain matalaa ruusua kasvavan terassin takana olevassa ryteikössä. Nyt kun katselin tarkemmin, niistä pari ovat nupussa! Olinkin ajatellut istuttaa ruusua peittämään rumaa terassin reunaa.

Mikähän lajike on kyseessä, nupuissa on hassut pitkät huiskat.Aamukävelyllä Watti heittäytyi niin rohkeaksi että kävimme tarkastamassa tontin rajat ja siitä eteenpäin risteykselle asti. Mutta sitten risteyksestä kääntyikin koiranulkoiluttaja. Watti ei varsinaisesti vihaa koiria, mutta se pitää niitä outoina elikoina ja ajattelee että varmuuden vuoksi niiden kohtaamista tulee vältellä.  

6 kommenttia:

 1. Oletpa kasvatellut paljon kaikkea erikoista siemenestä! Minä vaan laiskana raahaan sieltä kaupasta kotiin. Kunnioitan todella kasvatuksiasi! Ihana tuo tuoksuorvokki. Minkä väriseksi maalaatte talon? Laita ruususta kuvaa sitten kun kukkii? Arvuutteleminen on niin hauskaa. Watti on kyllä fiksu kun välttelee koiria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kiitos :). On nuo kylvökset kivoja, mutta toinen juttu on miten saisi ne jäämään henkiin :D.
   Talosta tulee italianpunainen, tänään on maalitonkat ostettu ja nyt jännitetään sataako lauantaina vai ei.. kurja juttu jos talkoot pitää perua!

   Olen innoissani vilkuillut sitä ryteikön ruusua, vieläkin on nupuillaan. Mutta aion ottaa kuvan kun hän päättää avautua :).

   Poista
 2. Teillä on samankaltaista puuhaa siis kuin meillä täällä :D Me revimme mineriitit pois jo pari vuotta sitten, nyt on vanhat laudatkin revitty ja tuulensuojalevyt asennettu. Huomenna alkaa yhden seinän uudelleenlaudoitus :) Mitä maalia meinaatte laittaa? Me päädyimme Virtasen neljän öljyn maaliin, siitä olemme kuulleet paljon hyvää. Talosta tulee okrankeltainen, pitkän pohdinnan jälkeen! En tiedä miten ehdimme maalata, talkoot pitäisi varmaan itsekin järjestää ;)
  Ja tosiaan, ihania nuo sinun kukat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska että teilläkin on juuri sama projekti nyt, täytyypä pysyä kuulolla! Okrankeltainen on ihana, lämmin väri :). Olisin itseki halunnut juuri keltaisen talon, mutta kun tuo ukko on koko ikänsä haaveillut punaisesta mökistä niin minkäs teet... meille tulee siis italianpunainen ja valitsimme Tikkurilan Teho- öljymaalin. Iskä on ollut maalialalla aikoinaan ja tunnisti nykyisen pinnan juuri tuoksi Teho-maaliksi, kiva että sitä myydään vieläkin.

   Meidänkin on muuten pakko vaihtaa laudoituksia kun lahoa löytyi, mutta ei kovin paljoa onneksi. Kannattaa järkätä talkooporukka niin tulee nopeasti valmista ;).

   Poista
 3. Tuossa onkin urakkaa... Watti pistelee menemään niin reippaana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hommaa, saas nähdä mitä saadaan aikaan :D. Juu Watti on oikein reipas kisu nykyään.

   Poista