Sivut

sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Kasvivärjäystä, kukkia ja pientä pihapuuhastelua

 Kasvivärjäystä

 Äiti värjäsi kasviväreillä lankoja. Kasveilla värjääminen on tuhansia vuosia vanhaa perinnettä. Luulen tosin että näiden noitaliemien keittämisestä olisi joutunut pari vuosisataa sitten vähintään häpeäpaaluun istumaan. Kuulemma paras aika värjätä kasveilla on ennen juhannusta, silloin kasvit ovat nuoria ja niissä on eniten väriaineita. Joten päätimme värjätä kasvien sijaan verihelttaseitikeillä, haisu & löyhkäseitikeillä ja mummun pihan liilalla käenkaalilla.

Haisu ja löyhkäsienet ja verihelttaseitikit odottavat keittämistä.
Tarveaineet saattavat vaihdella, mutta värin lankaan tartuttamiseen tarvitaan viinikiveä, alunaa ja joskus rautaa ja kuparia. Aluksi sieniä keitetään n. tunnin ajan ja sitten siivilöidään muhjut ja roskat pois.


Valmis liemi
Siiviöintiä

Märkä lanka kastellaan kädenlämpöiseen liemeen ja lisätään puretusaineet 60 asteessa. Puretusta ei sieniä käytettäessä oikeastaan tarvita, mutta jos haluaa muunnella värejä niin niitä voi käyttää. Sienissä on jo itsessäänkin puretuaineita. Käenkaalissa käytimme kuparia ja alunaa. Liemet kuumennetaan lähes kiehumispisteeseen ja annetaan muhia tunnin ajan.


Kaapo auttaa lankojen pesussa. Ja on näköjään ehtinyt piipahtaa takassakin.

 Keiton jälkeen langat voi ottaa kuivumaan. Märkänä lopullisesta tuloksesta ei osaa varmasti sanoa, väri muuttuu vielä lankojen huuhtelun jälkeen. Väri kuitenkin pysyy langassa pesuista huolimatta, kunhan puretus on tehty oikein.

Vasemmalla verihelttaseitikki, keskellä ketunleipä ja oikealla haisu/löyhkäseitikki.

Röttelön puuhia


Röttelö on painumassa talvilevolle. Meidän täytyi polttaa puita leivinuunissa ja laittaa patterit täysille. Ukko siivosi kellaria ja laittoi sinnekin lämmittimen jottei pumppu jäädy. Tuuletusaukkokin on nyt tukittu.

Kellari. Ukko aikoo tehdä kellarista viihtyisän paikan, mutta en tiedä millä keinoin se onnistuu. Jo matka kellariin on klaustofobinen, pää hipoo kattoa.

Itselläni oli tuottoisampi päivä kuin aikoihin: istutin kaikki kukkasipulini ja kylvin siemeniä. Lisäksi ehdin aloittaa tien viereiselle alueelle tulevaa kukkaniittyä. Tuo paikka on paahteinen ja maaperä on hiekkaa, multaa siinä ei taida olla laisinkaan. Eli täydellinen paikka kuivan kedon siemensekoitukselleni. Alueelta täytyy ensin kokonaan poistaa maan päälliskerros, ruoho on niin tiheää ettei siihen vielä uskalla kylvää mitään.Kamomillat kukkivat nyt. Kylvin siemenet turhan myöhään, kukat jäivät siksi hieman heikkokasvuisiksi. Sain kuitenkin nypittyä mykeröitä tarpeeksi yhteen kamomillahaudukkeeseen.


 
On suppiloiden aika. Metsässä oli niitä niin paljon että keräysastiat loppui.

Kukkakatsaus

Tänään löysin kamerasta jonkunlaisen makroasetuksen, vuoden kameran käytön jälkeen!

Harakankellot ovat kukkineet koko kesän ja syksyn. Ne ovat ihania ja vähään tyytyväisiä pikkusöpöläisiä.


Kehäkukat tuovat auringon muuten jo harmaaseen pihaan.En ollutkaan kuokkinut syysastereita kuoliaaksi!


Watti

Watin elämä kulkee samaa vanhaa rataa. Watti sai viime viikolla uusia leluja, kissanminttuvihanneksia. Vihannekset olivat niin kovaa kamaa että annoin Watille vain tomaatin leikittäväksi. Lopulta jouduin takavarikoimaan tomaatin yöksi kirjahyllylle kun heräsin maiskuttelun ääniin eikä Watti ollut malttanut tulla nukkumaan. Kunnon narkkarin tapaan se oli kiivennyt ylös hyllylle ja saanut lelun heilutettua lattialle. Tomaatti viettää yöt nyt vitriinin päällä.

Aamuruoholla. Kohta on niin kylmää ettei ulos tarkene mennä, pitää ottaa ilo irti niin kauan kun ruoho on elossa.

Matkalla kotiin, Wattia kailottaa vastalauseensa jos ei välillä pääse katsomaan missä mennään.

8 kommenttia:

 1. Hurjia noitaliemiä, mutta varmasti kivaa puuhaa. Minulla on suurin osa sipuleista vielä istuttamatta, täytyykin laittaa asia kiireisten listalle, ettei maa ehdi jäätyä :) Ihana Watti ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noitaliemien keittäminen tuo aika luonnonläheisen olon, mutta kemiaahan se on :). Kyllä sipulit varmaan ehtii maahan ihan hyvin, maa ei ihan nopeasti mene kohmeeseen vaikka kohta olisikin pakkasia. Meidän pitäisi laittaa aita paikalleen ennen talvea.

   Poista
 2. Herkullisen värisiä lankoja. Tuollaisia ei kyllä kaupasta voi ostaa. Ihana Watti! Turha sitä on kissalta mitään piiloon laittaa kesken leikkien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Äiti varmaan neuloo niistä jotain neuleita. Niinpä, kissoilta tulee vähintään piikkiviitosta jos rakas leikkikalu häviää kesken leikkien. Leikkiminen ei katso aikaa eikä paikkaa.

   Poista
 3. Upeita lankoja tulikin noista itsevärjätyistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kivan kuulaan värisiä niistä tulikin :).

   Poista
 4. Ihana Watti! Joo, suppiksia löytyy nyt hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). On se ihana vaikka välillä hieman rasittava, nytkin mouruaa yksin keittiössä vaatien huomiota.

   Poista