Sivut

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Tuoksuvatukkasodassa eka erä voitettu

Nyt on kyllä koko kroppa niin jumissa että hyvä jos tuolilta ylös pääsee! Mutta oli se lauantainen raataminen silti sen arvoista. Nimittäin alla olevan kuvan karmea entinen tuoksuvatukka-invaasio on saanut ansionsa mukaan. Vietimme Ukon kanssa koko lauantai-iltapäivän levitellessämme maanpeitettä ja kärrätessämme hiekkaa tuoksuvatukkaesiintymien päälle. Suhtaudun projektiin aika intohimoisesti koska nämä iljetykset ovat valtaamassa meidän ihanat marjapensaat jotka ovat kuitenkin ruokkineet yhden perheen ihan 50-luvulta lähtien ja toivottavasti ruokkivat meitäkin jatkossa.

Ennen vajan takana näytti tältä. Tuonne ei keskikesällä edes uskaltanut mennä, sillä jättipalsamit ja vatukat yltivät monen metrin korkeuteen ja lisäksi tiheässä kasvustossa asusteli ties mitä elikoita jotka pitivät pelottavaa ääntä.


Tuo betonimurikka-kasa on peräisin saunan lattioista, se on siinä vain väliaikaisesti. Onneksi kiviä voi käyttää vaikka kukkapenkeissä.


Hyötypuutarha. Aion tilata kuorman jotain kevyttä haketta ja tukahduttaa rikkaruohot sen alle. Kesällä pitkässä heinikossa aina joutuu pelkäämään punkkeja.

 Kukka-asioita

Ihanaa, en ollutkaan onnistunut tuhoamaan keltavuokko-esiintymiäni! Eräs joka oli moneen otteeseen hakenut niitä silloin kun koko tontti oli heitteillä, valitti sitä kun meidän tonttimme on ainoa paikka missä näillä tienoin keltavuokkoa esiintyy, ja hänellä ne meiltä haetut olivat kuolleet heti.

Keltavuokko oli vallannut juuri viime kesänä tekemäni kukkapenkin sekä villiintynyt täysin yhden koivun juurella. En silti valita :). Keltavuokoille on meillä aina koti.

Ostin pari viikkoa sitten kylmänkukkia. Ostin yhden punaisen ja loput sinisiä, mutta nuo näyttävät enemmänkin liiloilta. Ihanan karvaisia hassuja se ovat silti väriin katsomatta.


Viime kesänä messuilta ostamani Tove Jansson-ruusun mukana tuli tälläista inhottavaa rönsyävää kasvia, joka nyt on levinnyt räjähdysmäisesti ''alokas''-penkissä. Outoa että joku viitsii myydä ruusun kaupanpäällisiksi rikkaruohoja.

Ukonhattuja ja keisarinkruunuja tupsahtelee ympäriinsä.

Mitähän nämä hassut ovat?

Kylvin terassin eteen pariin laatikkoon piiankieltä. Joskus jossain blogissa esiteltiin ko. kasvia ja se teki niin suuren vaikutuksen että on pakko kokeilla.


Kullerot ovat elossa! Luin juuri että entisinä aikoina kulleroita kutsuttiin nimellä ''kultapalleroinen'', josta tuli ajan mittaan lyhennys kullero. Kulleroa tavataan enimmäkseen pohjoisessa vetisen maan kasvina, ja tietysti perennapenkeissä myös. Kullero on tärkeä ravintokasvi kullerokärpäselle.


Meidän kultapalleromme tarkastaa aina automatkalla maisemat.
Watilla kädet nätisti ristissä.


Puutarhasuunnitelma

Ensi viikonloppuna saan äidin ja siskon avuksi suureen operaatioon. Vajan viereisen rinteen keltapäivänliljat, ukonhatut ja narsissit pitää siirtää parempaan paikkaan koska kesän aikana kaivuri tulee kaivelemaan ja se tulee murskaamaan kaikki kukat alleen. Olen intoa täynnä, pitää tehdä oikea puutarhasuunnitelma :).

9 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos, ne on kyllä ihania, pirteän värisiä kukkasia :)

   Poista
 2. Mahtava keltavuokkopehko. Tuosta kannattaa olla ylpeä. Tuoksuvatukka on hurja leviämään ja vaatii työtä päästä siitä eroon. Enää en hevillä sitä istuttaisi.
  Joko Watti alkaa viihtymään ulkoelämässä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, rohkenen myöntää että olen kovin ylpeä vuokoistani :). Tosi on, ja ne tuoksuvatukan juuret ovat kamalan syvällä. Yritin tänäänkin yhtä saada rautakangella ylös, huonolla menestyksellä. Ehkä puuvartisille tarkoitettu RoundUp toimisi..
   Valjaat eivät tulleet mukaan mutta tänään Watti ulkoili minun sylissäni. Jos meitä ei vielä pidetä naapurustossa hulluina, niin nyt ainakin pidetään: pitelin aamulla Wattia sylissäni ja syötin sille ruohoa. Uskoisin että Watti alkaa kesän aikana tottua ulkoiluun ja hätä ei iske niin nopeaan.

   Poista
 3. Jälkimmäinen kultapalleroinen on aika ihana! Kiva kuulla, että keltavuokot ovat aina tervetulleita teille, ne on niin kauniita. Nyt pitää googlata Piiankieli ja vaikka mitä. Apua mitä kaivuri tulee kaivamaan? Tiedätkö, minä ajattelin tänä kesänä pyytää alun tuoksuvatukkaa äidiltä. Uskallankohan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, mustakarvainen kultapallero on aina ihanin <3. Juu, kaivuri tulee kaivamaan vesiputkille paikat, kun saunarakennusta pian aloitamme remontoimaan. Tulee aika sotkuinen piha mutta ei voi mitään :/. Hmm.. niin en ihan heti suosittelisi tuoksuvatukkaa :D. Mutta toisaalta mummollani kasvoi sitä huussin takana ja siellä se pysyi aisoissa eikä kasvanut kuin 1,5 metriseksi. Voi olla että siellä maalaatu on sille epäotollisempaa..

   Poista
 4. Upeita keltavuokkokasvustoja. Onnittelut taisteluvoitosta! Minä istutin aikoinaan tuoksuvatukan pihaani kun halusin jotakin nopeasti kasvavaa. Ja kyllä se kasvoikin :)
  Puolimatkaan Kiinaa jouduin kaivamaan kuopan, että sain vatun irti ja pari vuotta kitkin maasta sinnikkäästi nousevia taimia. Kiitos muistutuksesta, täytyykin taas lähteä luonnonsuojelualeelle kitkemään jättipalsamia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, katsotaan nyt tottelevatko vatukan alut soran voimaa vai otetaanko RoundUp käyttöön :/. Ne oli tosiaan aivan mahdottomia kaivaa erikseen ylös edes kahden ihmisen voimin. Palsameita meilläkin nousee kuin sieniä sateella, mutta onneksi ne on helppo nyppäistä pois.

   Poista