Sivut

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Uusi kukkapenkki, tulpaaneita ja Queen Elizabeth

Päätin ottaa ensi viikon lomaviikoksi sillä minut leikataan vissiin 29.5. Raskaatkaan pihatyöt eivät vedä mieltä matalaksi sillä tiedän etten pahimmassa tapauksessa pysty nostamaan lapiota ainakaan vuoteen. Tarkoitus olisi vielä tällä viikolla kärrätä saunarakennuksesta loputkin betonipalat ja lohkareet pois. Remontissa varmaan kaikkein stressaavin asia on sotku ja epäjärjestelmällisyys.


Päivä alkoi aamuruoholla. Uskalsin päästää Watin metrin etäisyydelle nautiskelemaan. Vasta matalalla lentävä, raakkuva korppi aiheutti sellaisen paniikin, että oli palattava sisään.

Vietyäni hätääntyneen kissani sisään, aloitin urakan nostamalla etupihan huonosti perustamastani kukkapenkistä ylös leimut, sormustinkukat, esikot ja narsissit. Sitten kylmästi sysäsin ainakin 12 säkkiä puutarhamultaa uutta penkkiä varten. Lisäksi vaeltelin ympäri pihaa nostellen sieltä täältä varjoliljoja ja unikkoja ja akileijoja ylös. Nyt harmittaa kun tila loppui kesken ja pelastettavia kukkia on jonoksi asti! Pitää tehdä uusi penkki! :D

Tässä se uusi penkki on. Korkeimmassa kohdassa multaa on noin 40 senttiä.

Puutarhamyymälästä ostin mm. tuoksukurjenpolvi ''Spessart''in luonnon kurjenpolvien seuraksi. Vieressä löytämäni kevätvuohenjuuri.

Takana varjoliljoja ja purppuratulikukka, etualalla taas on itsestään paikalle vaellellut sormustinkukka. Kerä on niin muhkea etten aio sitä siirtää.

Keskellä kaksi syysvuokkoa ja huonossa hapessa olevat leimut :(. Toivon kovasti sadetta, voi kumpa leimut piristyisivät.

Tulppaanit


Nyt kun tulppaanit ovat kukassa, sitä ihan unohtaa sen viimesyksyisen ahdistuneen kaivamisen kun tuli tilattua liikaa sipuleita.

Huomasin että yksi tulppaaneista on ''värivirheellinen''. Hurmaava virhe mielestäni.
Toinenkin ''vikakappale''


Villitulppaanit ovat kukassa! Ihastuin tähän lajikkeeseen ikihyviksi, jokaisessa on monta kukkavartta. Näitä pitää hankkia lisää sitten syksyllä.

Myös pöyhkeät Rip van Vinkle-narsissit kukkivat.

Pörriäinen herkuttelee helmihyasintissä.

Muita pihahommia

Kivipellon Saila kertoi klik! hauskasti Saksasta saapuneista humalapojista. Mietittyäni ja pohdittuani tarkkaan asiaa, päätin itsekin antaa humaloille mahdollisuuden. Tilasin kolmea lajiketta, yhden katkeran ja kaksi täyteläisen makuista. Tarkoitukseni ei ole alkaa oluenpanijaksi, vaan ajattelin (jos käpyjä saan) valmistaa niistä teetä ja myös pistää tyynyn sisälle. Kuulemma käpyjen laittaminen tyynyn sisälle rauhoittaa unta.

Mutta mitäpä sitten löytyikään saunarakennuksen viereisestä rikkaruohojen valtaamasta rinteestä. Löysin mustaherukkapensasta juuri maasta versoavan, herukkaa hamuavan humalan. Tämä vanha humala oli noihin saksalaisiin verrattuna tummempi varreltaan ja paljon tanakampi. Pitää viedä niillekin versoille joku oma kepukka jota pitkin kiivetä.
Aromaattinen humalainen pääsi terassin ja kriikunapuun väliin.
Tänään auttelin mummelia ruusun istutuksessa ja kylvimme yhteen penkkiin mongolianvaahteran siemeniä. Minua huvitti kun mummo kertoi nähneensä tätini pihassa ihanan Queen Elizabeth-jaloruusun. Mummo saikin lahjaksi oman Elizabethin. Itse taas vierailin juuri keskiviikkona näistä ruusukeskusteluista tietämättömänä puutarhamyymälässä ja valitsin röttelön pihaan kymmenien eri lajikkeiden joukosta juuri sen samaisen Queen Elizabethin.

Multa loppui jo lauantaina kesken joten Elizabeth sai köyhän miehen istutuksen, kaivoin rinteestä muhevaa savimaata ja sekoitin joukkoon kalkkia ja kaadoin lannoitettua vettä päälle.

Lopuksi mummon mongolianvaahtera-kylvös.

6 kommenttia:

 1. Ulkoilmaa pelkäävä Watti ♥
  Tuttua tuo, että kukkapenkkitila loppuu kesken. Minä olen tehnyt kasvimaan kupeeseen taimivaraston, istutan sinne löytämäni, saamani tai muuten tänne tulleet kasvit, joille ei heti löydy paikkaa. Sieltä siirtelen niitä sitten uusiin kukkapenkkeihin omiin tai toisten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei Watti ole kauhean hyödyllinen kotieläin, mitä nyt yhden kärpäsen pisti lauantai-iltana poskeensa. Watin brittiläiset kujakatti-esi-isät kääntyilisivät haudassaan jos tietäisi ettei tämä ole koskaan saanut yhtäkään hiirtä kiinni :D.

   Minunkin pitäisi perustaa tuollainen samanlainen taimivarasto, saisi loppua jatkuva uusien kukkapenkkien perustaminen. Hyvä idea!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Aurinko kyllä piristää puutarhahommien pariin.

   Poista
 3. Ooh olet ahkerana. Hyvä idea tuo loma niin ehdit nauttia, onnea kovasti leikkaukseen. Ihana kukkapenkkiprojekti:) Kaunis värivirhetulppaani. Uusia penkkejä vaan perustamaan jos tila loppuu, se on parasta. Jännä tuo humalajuttu, minulla ainakin ihan nuo tavallisetkin humalat tekee käpyjä. Olen antanut niitä juuri oluenvalmistajille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt pidän peukkuja pystyssä että Salossa on satanut ja läkähtyneet leimut ovat saaneet vettä :). Minäkin pidän virheellisistä tulppaaneistani, toivon jopa että ne lisääntyisivät. Niin, voisihan niitä käpyjä vissiin laittaa myös hedelmäviinin tai jonkun kotitekoisen siiderin mausteeksi. Olisi ainakin kokeilun arvoinen!

   Poista