Sivut

torstai 30. lokakuuta 2014

Kummitustarinoita maailman kummitelluimmalta hautausmaalta

Tällä kertaa ei ole luvassa remonttia, puutarhaa eikä Wattia. Näin Halloweenin tai pikemminkin Pyhien miesten päivän kunniaksi kerron mystisiä tarinoita vuoden takaiselta yöreissultamme Edinburghissa sijaitsevalta maailman kummitelluimmalta hautausmaalta, Greyfriars Kirkiltä. Jos haluat jatkaa lukemista, muista pitää pilke silmäkulmassa äläkä illansuussa tätä lue ;).  

 Noihin aikoihin kun Edinburghissa matkailimme, olimme pelotelleet itseämme Youtuben kummitusmetsästys-ohjelmilla, jotka monen jakson verran sijoittuivat Edinburghiin ja tälle vanhalle hautausmaalle. Eli olihan meidän pakollisten turistikohteiden lisäksi pakko käydä Greyfriars Kirkilläkin.

Ensin yleisiä tunnelmakuvia


Vaikka hautausmaa on ''vain'' yli 400 vuotta vanha, haudat ja koristukset olivat todella keskiaikaisen oloisia.


Joihinkin hautoihin oli laitettu rautakalterit. Vielä yli sata vuotta sitten hautausmaata piinasi haudanryöstäjät jotka myivät ruumiita paikalliselle yliopistolle opiskelumateriaaliksi.
Greyfriars Kirk on päiväsaikaankin karmiva paikka.

Keskiajalla kuoleman lopullisuudesta muistutettiin jatkuvasti.

Greyfriars Bobby


Greyfriars Bobby on hautausmaan toiseksi kuuluisin asukki. Siitä kuuluisemmasta ja pelottavammasta asukista kerron tuonnempana. Bobby oli omistajaansa syvästi kiintynyt terrieri, joka valvoi 14 vuotta omistajansa haudalla. Ihmisiä kävi Bobbyä sääliksi ja ruokkivat Bobbyä, joka ei hievahtanutkaan omistajansa haudalta. Bobby kuoli koiraksi todella vanhana, 18-vuotiaana.  Kirkon mukaan eläimiä ei saa haudata pyhälle maalle, mutta hyvä että Bobby sai viimeisen lepopaikkansa melko läheltä omistajansa hautaa.

Bobbyn kunniaksi tehtiin oma näköispatsas ja hautausmaan viereinen pubikin sai kantaa Bobbyn nimeä.

Bobbyn haudalla kameraan tallentui kummat valopallot.


 MacKenzie-poltergeist


Virkamies George MacKenzie eli 1600-luvun lopulla ja elinaikanaan hän pisti käyntiin monta noita-oikeudenkäyntiä. Parhaiten hänet tunnetaan armottamasta Stuartien vastustajien tappamisista Greyfriars Kirkin viereisellä pellolla. Tuhannet menettivät henkensä ja George sai lempinimen Bluidy MacKenzie. 

MacKenzien mausoleumi. Hautausmaalla oli suhtkoht rauhallista siihen asti kunnes pubista saapunut mierolainen murtautui mausoleumiin ja putosi Mackenzien jäänteiden päälle. Tuosta sattumasta lähtien hautausmaalla on öisin vallinnut kauhun tasapaino.

 Greyfriars Kirkin hautausmaalla on tapahtunut satoja dokumentoituja poltergeist-tapauksia. Yleisimmät jäljet jotka varomaton hautuumaa kävijä saa, ovat ruhjeet, polttamat, sormien katkeaminen ja muistin katoaminen, jotkut pyörtyvät. Googlesta löytyy paljon hautuumaalla kävijöiden ruhjeiden ja mustelmien kuvia. Black Hart Toursin sivuilla sanotaan seuraavasti: ''The MacKenzie Poltergeist can cause genuine physical and mental distress. Enter at your own risk.''

Tämän kuvan saimme napattua illan suussa. Kun zoomailimme kameraa, niin karmivat kasvot ilmestyivät.


MacKenzien poika sai jostain syystä aika vaatimattoman haudan verrattuna isänsä mahtipontiseen mausoleumiin.

 Kiitävä valopallo Intiassa palvelleen lordin haudalla


Tällä haudalla kameraan tarttui ylöspäin kiitävä valopallo joka kuvista päätellen määrätietoisesti suuntaa uloskäynnille päin. Hauta on Intiassa palvelleen varmaankin hienon herran, hänen vaimonsa ja poikansa viimeinen leposija.

 Edinburghin linnan kummitukset


Myös Edinburghin kaupunkia vuorelta päin valvovalla linnalla on kummitustarinoita kerrottavanaan. Paikalla on sijainnut linnan tapainen jo rautakaudelta lähtien, eli tuohonkin paikkaan mahtuu todella paljon synkkää historiaa. Eniten linnassa kummittelee siellä vankeina pidettyjen Kaarle II:n vastustajien haamuja. Minä linnan sisäänkäynnin lähettyvillä.

Yhden tarinan mukaan keskiaikana joku linnanherra käski pillipiiparin tutkimaan linnan monia salatunneleita. Pillipiiparin soitto vaan hälveni eikä miestä enää ikinä löytynyt. Toisinaan myskyisinä öinä linnan henkilökunta kuulee epämääräistä säkkipillin soittoa. Joskus harvoin päätön pillipiipari näyttäytyy.


Linnan tiluksilla on myös linnan palveluskoirien hautausmaa. Kuulemma linnassa kummittelee yksi palveluskoirista.


 Loppukevennys

Piipahdimme parin tunnin ajaksi kylään nimeltä North Berwick. 1590-luvulla epäiltiin että kylässä käyskenteli piru pelottelemassa asukkaita. Lopulta kävi ilmi että piruna oli esiintynyt paikallinen kylähullu.

North Berwickin rantaviivaa

 

2 kommenttia:

  1. Meillä on ollut suunnitelmissa mennä ens kesänä Edinburghiin. Lisäsin hautausmaan nyt listaan, kiitos vinkistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kyllä se hautausmaa on visiitin arvoinen! Keskustasta lähtee myös monia kivoja historia & kummituskierroksia, yksi niitä vei maan alle keskiaikaiseen kaupunginosaan, se oli jännä :). Edinburgh on ihana paikka, varsinkin jos tykkää historiasta ja vähän erilaisista matkakohteista.

      Poista