Sivut

maanantai 18. elokuuta 2014

Ennen sateita

Olemme olleet lomalla koko viime viikon ja vielä tämäkin viikko lomaillaan. Emme ole kuitenkaan olleet toimettomina: Ukko sai ulkohuussin rakennettua ja saimme paikattua sokkelin suuren halkeaman. Hän kertoo alempana omin sanoin miten hän ne on tehnyt.

Viime viikolla oli omituinen sää, lounais-Suomessa ukkosti kolmena yönä ja välillä tuntui kuin ukkosmyräkkä olisi kiertänyt kehää ja sama myrsky palasi aina uudelleen möyryämään yllemme. Nyt koko aamun on satanut, eli on hyvä hetki päivittää röttelön kuulumisia!

Myrskyn lomassa sytytimme kynttilöitä viemään ilmankosteutta pois.
Päivällä myrskystä ei ollut tietoakaan. Amiraaliperhonen nautiskeli auringontähden medestä mummon mökillä.

Pihan raivaus jatkui ihmeellisten bambuvartisten kasvien alasleikkaamisella. Veikkaan että syreenipuu oli lähes kuollut koska tämä kasvi oli vallannut koko alueen vahvoilla ja syvillä juurillaan. Sain muutaman juurakon revittyä maasta, mutta vielä paljon jäi jäljelle. Löysinpä pari kitukasvuista hortensiaakin bambujen syleilystä.

Huussin rakennusta Ukon sanoin


Huussin perustukset tehtiin vanhoista kahitiilistä, joita oli tarpeeksi että hyyskä saatiin suoraan jollakin tapaa, pohjalle sekä kulkureitille levitettiin vielä suodatinkangas, joka pitää aluskasvillisuuden poissa huussin alta, muttei huolehdi käyttäjien vastaavista.

Pohjalle tehtiin ristikkokehikko 2x4:sta, mitoiltaan 1200x1400 jonka pitäisi riittää huussin kooksi, tämän jälkeen nurkkiin lyötiin kiinni pystypuut joihin sitten yksinkertainen ponttilaudoitus naputeltiin kiinni. Kattoa kannattelee 2x4 patikat, jotka lyötiin pystypuihin kiinni, joiden päällä harva aluslaudoitus sekä tervapaperi jonkinlaisena aluskatteena ettei kondenssivesi tipu tarpeilla käyvän niskaan.

Kun koko hyyskä oli kasassa, nurkat ja saumat tiivisteltiin uretaanilla, ekovillalla sekä silikonilla, joilla pitäisi päästä edes jonkinlaiseen lämmönpitävyyteen syys ja kevättalvella, lämmityksen pitäisi hoitua kynttilälämmittimellä jahka sellaisen saa aikaiseksi tehdä.






Sokkelin halkeamien korjausta

Sokkelin järeä kulmahalkeama toteutettiin kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen oli kaivaa esille pohjiaan myöden kivijalka, jonka jälkeen ujuttaa soraa alle, tiivistää tämä sekä tehdä kivijalan alle pieni anturan pätkä kantamaan kulmaa.

Sokkelin täyttö toteutettiin päivä ensimmäisen valun jälkeen jolloin alimmainen oli jo ottanut muotonsa, mutta oli vielä kostea jotta juotosbetoni juottuisi kiinni anturavaluun ja siten sitoisi koko pakettia enemmän kasaan.

Ylempi kuva esittää ensimmäistä valua, alempi sitten valmista tuotosta mistä uupuu vielä sokkelin rappaukset. Käytettynä aineena oli Weberin juotosbetoni 1000/3 jonka vetolujuuden pitäisi riittää tähän kohteeseen.



 Watin kuulumiset

Watti on pikkuhiljaa kehittymässä reippaaksi ulkoilmakissaksi. Olen joka aamu vienyt Watin pihalle valjaskävelylle ja aamuruohoa nauttimaan. Watti on päässyt niin hyvin sisään ulkoiluun, että se aikaisin aamulla rääkyy ulko-ovella ja odottaa kävelyttäjää.

Aamu valkenee laaksoon.
Ja kissa herää. Kohta päästään ulos.

Välillä täytyy seisahtua kuulostelemaan ääniä, haistelemaan tuulta ja arvioimaan tilanne monelta eri kantilta.
Kun karikot on selvitetty niin aamuruoho maistuu! 
Mamin sylissä on mukava köllötellä ja ihastella maisemia.


7 kommenttia:

 1. Kissan kanssa "lenkkeily" on mukavaa hommaa. Välillä tuijotetaan tyhjyyteen ilman mitään kiirettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, noita jähmettymishetkiä riittää, ja sitten välillä plösähdetään kasaksi makoilemaan. Ja sitten tulee näitä pikaspurtteja kun tassuun osui märkä kohta tms :D.

   Poista
 2. Watti on päässyt seikkailun makuun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti vielä sanoa, että mielenkiintoinen huussiprojekti. Laitatko kuvan vielä valmiista pömpelistä, haluaisin itsekin rakentaa uuden ulkohuussin. Vanha kaatui yhtenä talvena ja sai pahasti kylkeensä, se oli kyllä huonon rakennustaidon mestarinäyte, kuka lienee tehnyt. Meillä on sisävessa, mutta tykkäisin kompostikäymälästä varsinkin kesäaikaan.

   Poista
  2. Vasta nyt tajusin ettei kamerassa ole ihan valmiista huussista kuvaa mutta lisäsin pari lisäkuvaa tuonne kuitenkin :). Huussi on aikalailla edelleen tuon näköinen, mutta jossain vaiheessa sinne laitetaan ikkuna ja maalataan ainakin ulkoapäin punaiseksi. Ihan järkevää on rakentaa vessa itse jos ylimääräisiä lautojakin sattuu lojumaan nurkissa... Kuulemma jollain lämpökynttilällä huussin saisi sitten talvellakin lämpimäksi. Naulapyssyllä Ukko sai kasattua pömpelin aika nopeasti, parissa päivässä, mitat hän kuulemma veti päästä. Meillä on sisällä pakastava käymälä mutta on se minunkin mielestäni kesällä aika turha.

   Poista
 3. Watistahan on tullut rohkea ulkoileva kissa. Hän taitaa mankua jo kaupunkiasunnossa maalle laiduntamaan ja reippailemaan.. Tuula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Watti hetken pelättyään uskaltaa jopa hurjassa Espoon lähiössä reippailla hihnassa. Tosin jokaista talon ovea pitää kokeilla että pääsisikö takaisin kotiin turvaan. Mutta edistymme hiljalleen.

   Poista