Sivut

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Lyhyt katsaus puutarhan alkuperäisasukkeihin

Nyt kun pakkaset paukkuu ja mielikuva kesästä ei voisi olla kauempana, on mukava selata syksyisiä kuvia, ajalta jolloin ostimme röttelön. Kuvia katsellessani muisti virkistyi ja keväällä olen sitten varmempi siitä mitkä pihan kohdat täytyy jättää mylläämättä. Remonttikuviakaan ei ole laittaa uusia kun emme ole ehtineet käydä röttelöllä vähään aikaan. 

Tuoksuvatukka on infernaalinen kasvi sanan pahimmassa merkityksessä. Kymmenen röttelön tyhjilläänolovuoden aikana nämä kaksimetriset puumaiset kepakot olivat levinneet vimmatusti ja lopulta onnistuneet särkemään vajan kivijalkaa. Tuoksuvatukkaa ei voida kuitenkaan syyttää kokonaan, suurin syy kivijalan halkeamiseen on maan liikkuminen. Maaperä täälläpäin Suomea on liikkuvaista, vanhaa merenpohjaa.
Röttelön kulmalla kasvaa harmahtavaa koristekasvia, luultavasti hopeahärkkiä. Hopeahärkki kehittää alkukesästä pieniä valkoisia kukkia. Vajan vieressä huomasin kasvaneen vuorenkilpeä, nekin täytyy pelastaa parempaan paikkaan sitten keväällä. Vuorenkilvet olivatkin ahdingossa suurten, tukahduttavien rikkakasvien syleilyssä.

Ottamieni kuvien perusteella pihalla on sekä vaaleanpunaista että sinistä lehtoakileijaa. Olisi hauska tietää onko nämä akileijat tarkoituksellisesti istutettu pihalle vai ovatko ne niinsanottua luonnonkantaa.
 Röttelön seinustalla kasvaa mystinen ruusupuska. Syksyllä, kuvan ottamisen jälkeen kitkin ruusun juurelta rikkaruohot noin metrin säteeltä. Olin lukenut Pentti Alangon jostain mainiosta kirjasta, että ruusut eivät siedä muita kasveja lähettyvillään. Kesällä toivottavasti ruusu kukkii ja saamme tietää sen tarkan lajikkeen. Tonttiamme rajaa myös siperianhernepensaat, jota perinteisempää mummon ajan pensasta ei olekaan.
Syysasterin olen jo joskus esitellyt, mutta tämä on vaan niin ihana kuva...

Viime viikolla istuttamani sulopäivänhatut alkoivat jo kasvamaan! Päivänhatut näemmä viihtyvät kosteassa ja lämpimässä, patterin vieressä.

2 kommenttia:

  1. Kuvassa lehtoakileijaa.jpg näyttäisi olevan jättipalsamia? Tunnistaa lehdistä ja isoista siemenkodista (ja on muuten hankala hävitettävä :/ )

    VastaaPoista
  2. Joo, pihalla on jättipalsamia aika paljon :(. Yhden jättipalsamin sain viime syksynä tuhottua, siinä oli kamala homma. Se siemenkota oli tosiaan aika iso ja piti kaivaa aika syvältä että sai sen kokonaan revittyä...

    VastaaPoista