Sivut

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Huonekasvien huumaa

Nyt kun on talvi, huonekasvit sykähdyttävät sydäntä enemmän kuin normaalisti. Ainakin minulle ja siskolleni on käynyt niin, että liittyminen Facebookin Huonekasvi-ryhmään on aiheuttanut orkideavillityksen ja ihan uudenlaisen asennoitumisen vanhoihin huonekasveihin, joita on tottuneesti hoivaillut vuosien ajan.

Huonekasvi-ryhmässä suositeltiin lämmintä, laimennettua kahvia santpaulioille. Rohkenin kokeilla tätä vinkkiä omaan santtuuni. Santtu ei ole kukkinut ainakaan vuoteen, joten ajattelin että yrittänyttä ei laiteta. 

Ja nyt santtu aloitti kukkimisen! 

(Yhdessä ketjussa kerrottiin myös, että jotkin huonekasvit nauttivat siitä, jos niille laittaa hieman vodkaa kasteluveteen. Tätä vinkkiä en vielä ole rohjennut kokeilla.)
Olen aina hieman pelännyt orkidean hankkimista, vaikka ovathan ne tosi helppohoitoisia. Kunhan muistaa pistää orkidean kerran viikossa pariksi minuutiksi kylpyyn. Ostin valkoisen perhoskämmekän lisäksi pienemmän orkidean, jolla on suloiset oranssihtavat kukat.
Nyt kalenteriin on laitettu jokaisen sunnuntain kohdalle: orkideojen kylpypäivä. 
Olin jo viime syksynä laittanut ulos kasvatuskehikkoon erilaisten perennojen siemeniä, joten päätin etten tarvitse pihakukkien siemeniä enempää. Pari siemenhankintaa tuli kuitenkin tehtyä...

Tässä on Tacca chantrierin siemeniä likoamassa, odottamassa kylvämistä.

(Kuva lainattu www.chilternseeds.co.uk-sivustolta). Eikös olekin  hurjan näköinen kukka! Taccaa kasvatetaan huonekasvina. Saas nähdä, miten onnistun tämän kanssa.  

Käsityötäyteinen tammikuu

Varmaan sukuvika on se, ettei edes televisiota pysty katsomaan ilman että näpeltää jotain käsissään. Rakkain käsityöharrastukseni on ristipistotöiden tekeminen. Olen yrittänyt analysoida, mikä niissä oikein viehättää:

-tekniikka on todella helppo, yksi ainoa sivuttainen liike*2 riittää.
- väriterapia, kukapa ei piristyisi kun kirjoo mitä upeimmilla väreillä?
-ajattelet, että olipas tuokin turha värin vaihto, mutta sitten huomaatkin että tästähän muodostuukin kukka!
-mieli saavuttaa flow-tilan, eli tunti tuntuu kymmeneltä minuutilta. 

Tänään sain vihdoin valmiiksi yhden sivun lintuteos-projektistani. Sivuja on vielä jäljellä 29. Joku amerikkalainen nainen, joka teki tätä samaa työtä, sai lintutyön valmiiksi 4 kuukaudessa, tehden sitä lähes 24/7. Itse varmaan saan tämän valmiiksi parissa vuodessa, kun muutakin tekemistä ja elämää pitää olla. Ilmoittauduin muutama viikkoa sitten työväenopiston virkkaus-kurssille. Olen aina halunnut oppia virkkaamaan. Valitsin omaksi projektikseni ''Juhannusruusu''-maton. Minulla suurin vaikeus tuntuu olevan ohjeen ymmärtäminen: tämäkin matto aloitettiin ''tekemällä ketjusilmukoita renkaaseen''. Tarkoittaen sitä, että työ aloitettiin ihan oikeasti virkkaamalla renkaan sisälle. Tähän mennessä maton virkkaaminen tuntuu hieman vaikealta, ja olen joutunut purkamaan tämän opettajan johdolla jo pari kertaa. Mutta jos nyt alkaisi jo sujumaan. Vaikkei kurssista jäisi muuta mieleen, ainakin olen oppinut virkaamaan patalappuja. 
Viimeisenä hieman Watista. Watti on laihtunut noin 300 grammaa, 4,9 kilon paikkeille. Tähän ei tarvittu muuta, kuin kuivanapsujen vaihtaminen laihdutusraksuihin, lisää liikuntaa ja namupäiviä harvemmin.

Watilla taitaa olla poikaystävä. Monesti kun olen tullut töistä kotiin, kuistille asti kulkee kissan tassun jäljet. Joku komistus käy ihailemassa mustaa Ikkunaprinsessaamme.

Röttelöllä emme ole ehtineet käydä varmaan kuukauteen :(. Aina on tullut viikonlopuksi muita menoja. Yritämme ehtiä sinnekin tässä vaikka talvilomapäivien aikana.

Mukavaa talven jatkoa (ja piakkoin kevättä) kaikille!

10 kommenttia:

 1. Tacca on tosiaan hurjan näköinen. Kiva olisi saada tuollainen kasvamaan ja kukkimaan. Sille ei ilmeisesti tarvitse vodkaa juottaa.

  Minulla nuo ristipistot ovat olleet sivussa jo runsaan kahden vuoden ajan. Olen tässä tuumaillut, pitäisikö laittaa mouline-langat myyntiin, kun minkäänlaista innostusta ristipistoihin ei nyt ole.

  Tokihan noin kaunis ikkunaprinsessa ihailijoita lähettyvilleen kerääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tacca ei tarvitse viinaa näyttääkseen hurjalta :D. Niiden itäminen kestää kuulemma kauan, 1 kk-9 kk.

   Varmasti innokkaita muliinilankojen ostajia löytyy jos päätät langoistasi luopua. Itsekin aina kirppiksillä yritän bongata lankapusseja kun jo yksi tokka maksaa kaupassa maltaita.

   Watti on pysytellyt hyvin hiljaa ihailijastaan, ehkäpä niillä on platoninen suhde.

   Poista
  2. Aktiivisina ristipistoaikoina tilasin langat useimmiten netistä. Sitten löysin Karnaluksin Tallinnasta. Siellä tokka muliinilankaa on huomattavasti meidän kauppoja halvempaa. Joissain töissä sävelsin sävykartan omasta päästä ja silloin langan merkillä ei ollut niin väliä. Isommissa töissä koitin käyttää mallin sävykarttaa ja useimmiten tuli hankittua DMC:n lankoja. Myös aida-kangas on merkittävästi edullisempaa Karnaluksissa.

   Poista
 2. Upeat orkideat. Niin hienot väritkin. Tuo Tacca on aivan upea.- Minä tein ristipistotöitä silloin kun lapset olivat pieniä ja olin kotona heidän kanssaan. Tykkäsin kovasti siitä hommasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Orkideat on ihania, ja kukkivat tosi kauan! Kiva että ristipistojen harrastajia on enemmänkin. Se on tosi rentouttavaa puuhaa.

   Poista
 3. Minäkin olen kuullut "kahvin" juottamisesta santpaulioille. Ja nyt putkahti mieleeni, että muistan jostain lukeneeni kahvin tekevän hyvää myös orkiedeoille, ne kun tykkäävät happamesta kasvualustasta. Pitääkin alkaa antamaan kahvikylpyjä orkideoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kiitos vinkistä! Pitääpä seuraavalla kylpykerralla lorauttaa kahvia orkideojen veteen.

   Poista
 4. Kauniit, viehättävän väriset orkideat! Enpä ollutkaan aiemmin kuullut tuosta kahvivinkistä, täytyykin kokeilla oman saintpaulian kanssa. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla :). Tuo sama santtu jaksaa kukkia edelleen, joka viikko se saa lämmintä laimennettua kahvia aluslautaselle. Keväistä loppuviikkoa sinnekin!

   Poista
 5. Oletko istuttanut tänä vuonna siemeniä?

  VastaaPoista