Sivut

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Kevään ihanaiset siemenet

Viimeistään kahden kuukauden päästä pääsemme muuttamaan omaan kotiin! Kotiin jossa on OMA PIHA! Uskomme meinasi jo loppua asuntokaupoilla, mutta lopulta saimme ostettua sellaisen talon jossa kaikki on kohdallaan. Uuden talon pihalla kasvaa tammia, ja omistajilta kysyttyäni selvisi, että pihalla kasvaa myös 30-luvulta peräisin olevaa kuunliljaa, sormustinkukkia ja takapihalla on kalliokieloa. Pihalla ei ole muistaakseni kovin montaa kukkapenkkiä, joten uusille istutuksille jää hyvin tilaa. Minun pitää vaan pitää jäätä hatussa ja katsoa ensin mitä kasvaa mitäkin, ettei tule koukkimiseni aiheuta tarpeetonta tuhoa siellä kasvaville kasveille. Ihanaa että saan sellaisen pihan, jossa voin myllätä ympärivuoden ja todistaa kukkien kevään, kesän, syksyn ja talven, alusta loppuun.

Kesän siemenet olen kuitenkin ostanut ja esittelen siemenihanuuteni tässä postauksessa. Tänäkin vuonna suosin suorakylvettäviä, yksivuotisia helppoja kasveja. Röttelön pihalle on tullut tavaksi kylvää mm. unikoita ja kehäkukkia joka kesä. Tilasin kaikki siemenet Englannista hovisiemenhankkijaltani, Chiltern Seedsiltä. He myyvät mitä erilaisimpia siemeniä ja toimitus tulee aina hyvissä ajoin. Kaikki esittelemieni kukkien kuvat ovat kopioitu Chiltern Seeds'in sivuilta ja linkit löytyvät kuvien alta. Pyysin lupaa kuvien käyttöön, mutta viestini tuli bumerangina takaisin. Mutta en usko että tässä tapauksessa kopioimisesta on haittaa.

1. Papaver rhoeas, Shirley-unikko


Suhtaudun aikalailla tunteella kukkiini. Heti kun luin valkopohjaisen Shirley-unikon tarinan, tiesin että sellaisia on saatava. Shirley-unikon kehitti englantilainen pappi, joka oli v. 1880 kävelyllään huomannut joutomaalla kasvavan yksittäisen täydellisen vaaleanpunaisen unikon, jossa ei ollut yhtäkään mustaa läikkää. Pappi otti unikon talteen ja vuosien varrella sai luotua Shirley-unikon, jossa pohjaväri on valkoinen. Pappi otti Shirleyn valkoisen pohjavärin vakavasti ja hän vapaasti käännettynä sanoi että ''Jotkut ihailevat mustalla koristeltuja unikkoja, mutta ne eivät ole Shirley-unikkoja.''  (Itse en siitä huolimatta syrji mustaläikkäisiä unikkoja, rakastan kaikkia unikkoja). 
http://www.chilternseeds.co.uk/item_949F_papaver_rhoeas_true_shirley_poppy


2. Eschscholzia californica ''Mikado''


Röttelön pihalle olen nyt pari kesää jo kylvänyt kaliforniantuliunikkoja. Tuliunikko onkin näille kukille täydellinen nimi, ne hehkuvat kuin kekäleet iloista keltaista ja oranssia. Tuliunikot rakastavat aurinkoa ja hellettä. Jos on pilvinen päivä, ne suuttuvat eikä suostu avaamaan kukkiaan ollenkaan, tai kurkkivat epäilevästi nupustaan. Tuliunikot on todella helppo kylvää, lähestulkoon ''kylvä ja unohda''-periaate pätee tähän kukkaan.

http://www.chilternseeds.co.uk/item_533T_eschscholzia_californica_mikado3. Nemophila maculata, sievikki


Sievikillä on söötti englanninkielinen nimi: vauvan silmät. Tätä minulla ei ole vielä ollutkaan, mutta sievikin helppo suorakylvö houkuttelee kokeilemaan tätä. Ajattelin kylvää sitä joko kukkapenkin reunoille, tai erilliseen astiaan. Onko kenelläkään kokemusta sievikistä? :)

http://www.chilternseeds.co.uk/item_895A_nemophila_maculata


4. Saponaria vaccaria, toukokukka


Toukokukkakin on kuulemma helppo kylvää eikä sitä tarvitse esikasvattaa. En ole ihan varma olisiko toukokukan järkevämpi antaa kasvaa esim. niityllä, kuin kukkapenkissä. Tämä siemenostos on sellainen musta kortti tai hairahdus. No, aina voi kokeilla.

http://www.chilternseeds.co.uk/item_1141G_vaccaria_hispanica_pink_beauty


5. Calendula officinalis, Oopsy Daisy


Kehäkukka ei esittelyjä kaipaa. Sekin on yltiöluotettava kasvatettava, ja kukkii innokkaana myöhäiseen kesään asti. Silloin kun aurinko ei paista, kehäkukat toimivat puutarhan pikkuaurinkoina <3.

http://www.chilternseeds.co.uk/item_235H_calendula_officinalis_oopsy_daisy


6. Yksivuotisia koristeheiniä


En ole koskaan kokeillut koristeheinien kasvattamista. Monesti olen luonnossa ihaillut erilaisten sarojen herkkää vavahtelua tuulessa. Koristeheinät toisivat puutarhaan sievää liikettä. Painajaiseni on, että hienot heinät ovat yhtä ahnaita kasvamaan, kuin juolavehnä. Aloitan heinäkokeiluni sitten varovasti, koko pussi ei saa valahtaa maahan yhdellä kertaa.

http://www.chilternseeds.co.uk/item_M21_ornamental_grasses_annual_ornamental_grasses_mixed


Watti

Wattikin odottaa innokkaana uuteen kotiin pääsyä. Täällä ei ole paljoakaan tilaa temmeltää eikä makoilla. Joskus Watin löytää makaamasta vessan lattialta kun sen mielestä muualle ei pieni kissa mahdu. Postimies toi Watille hienon sulkalelukepin, jonka tahdilla olen pitänyt Watille joka ilta aerobikkiä. Luulen että pari sataa grammaa on jopa lähtenyt Watin vyötäisiltä. Lääkärin määräämään ihannepainoon on vielä matkaa, mutta kärsivällisyydellä pääsemme tavoitteeseen. 

Ristipistotyöt

Vaikka ahkerasti luenkin muiden puutarhablogeja, minulla itselläni ei ole ollut aiheeseen oikein mitään raportoitavaa. Nyt loskakeleillä emme ole olleet kovin innokkaita Röttelöllä kävijöitä, mutta pian siihen on tulossa parannus. Mutta rehellisyyden nimissä minun on myönnettävä myös, että uusi rakkauteni, ristipistotyöt on hallinneet suurta osaa vapaa-ajastani. Hurjan loppukirin jälkeen olen saanut vihdoin pisteltyä kardinaalityöni, ja pari muuta projektia loppuun.

Tällä hetkellä työstän tulevaan keittiöömme iloista kahviaurinkoa, ja postipoika kiikuttaa minulle pian lankatarpeet megalomaaniseen projektiin, johon tulee 80 väriä ja kaiken kaikkiaan 189 950 ristipistoa. Tähän työhön tulee kaikkia asioita, joita rakastan: kirkkaita värejä, lintuja ja kukkia. Lintupuutarhatyöstä kuitenkin saan työniloa ainakin pariksi vuodeksi joten yritän olla säikähtämättä tuota ristipistomäärää...
21 kommenttia:

 1. Ai että, uskon että pääsi täyttyy kaikesta ihanuudesta ja uuteen kotiin muuttamisesta, kasveista, pihatöistä! Onnea uuteen kotiin! Wattikin varmaan saa paljon puuhaa siellä kun tutkittavaa löytyy niin sisältä kuin ulkoa!

  Upeita siemeniä ole tilannut! Nuo ekat unikot hurmasivat, taidan linkittää samoille sivuille!

  Mahtava ristipistotyö kerrassaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Watti tykkää varmasti kun pääsee syömään aamuruohoa joka ikinen päivä omalle pihalle ja sisällä on avaruutta hepuloida ihan kunnolla. Nyt ressukan hepulit rajoittuu siihen kun se sutii vessasta sängylle.

   Minäkin ihastuin ikihyviksi Shirley-unikkoon, kuulosti jotenkin hassulta että tuo rovasti oli ottanut sen mustattomuuden elämäntyökseen :D.

   Poista
 2. Onnea uudesta kodista! Erikoisiakin, minulle uusiakin on nuo siemen valinnat, mutta ihania. Minä tyydyin ruokakauppani valikoimaan. Eipä ole käynyt mielessäkään että tilaisin siemenet, höh... Jäi sitten paremmin selaamatta postissa tullut siemengataloogi. Mullakin on tarkotus kokeilla pelkästään vain suorakylvöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, esikasvattaminen vie niin paljon aikaa ja hermoja ja tulos voi olla silti aika huono. Itselläni on perennojen esikasvatuksesta huonoja kokemuksia.. Suorakylvö harvoin epäonnistuu, kunhan tekee kunnon alkutyöt :).

   Poista
 3. Onnea uuteen kotiin, kevät onkin ihana aika muuttaa uuteen kotiin! Ihania kukkia sulla tulossa. Minä kylvin viime kesänä sinisievikkiä, iti nopeasti ja oli kova kukkimaan. Kylvin sitä parvekelaatikkoihin, mulla oli jokin kokosininen lajike ja siitä tuli aika roikkuva. Helppo kukka, taidan kylvää tänäkin keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kevät on juuri paras aika muuttaa :). Kiva kuulla että sievikki on helppo kasvattaa! Se on jotenkin tosi suloinen kukka, tuollaisia pikkuisia sinisiä laikkuja terälehdissä.

   Poista
 4. Kuulostaa hyvälle ja kasvejakin on jo tiedossa pihassa. Viime kesänä kasvatin Jänönhäntä-koristeheinää. Ihan kivaa ja teki mukavia pallukoita. Nyt vaan on pelkona että kuinkahan se mahtoi siementää, kun en tajunnut leikata siementen peittämiä pallukoita pois. Jos ne itää kaikki terassin kupeessa olevassa penkissä nyt keväällä, niin olen enempi kuin pulassa. Ja näyttivät tosiaan aivan juolavehnältä ne varret;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänönhännät on söpöjä, pehmoisen näköisiä heiniä, toivottavasti niitä on tuossakin sekoituksessani :) Jaiks, siinä sitten on kiva arpoa nyppiikö juolavehnää vai jänönhäntiä rikkaruohona :D.

   Poista
 5. Onpa ihanaa, onnea uuteen kotiin! Kivoja hankintoja, unikot ovat aina kauniita, mutta erityisesti mieleeni ovat tuommoiset hempeät. Minäkin kokeilen sievikkiä tänä vuonna ensi kertaa, kylvän kukkapenkin reunaan. Suorakylvettävät ovat varmasti helpompia, mutta aina tulee niitä esikasvatettaviakin laitettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, meitä sievikin kokeilijoita on sitten enempi! :) Minulla on esikasvatettavista ruusumalva onnistunut parhaiten. Jotkut siemenet taas ei idä ollenkaan ja kylvös vie tilaa ja siten alkaa unohtelemaan kasteluita. Kiva kun uudessa kodissa olisi enempi tilaa harrastaa esikasvatteluita :)

   Poista
 6. Voi onnea kovasti uudesta kodista! Ollaan naapureita nyt :) Tammet ja muutkin kasvit pihallanne kuulostavat ihanilta. Kylvösuunnitelmia oli kiva lukea, upeita siemeniä olit valinnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, niinpä taidetaan olla kohta naapureita :D. Se on ihanaa seutua, turvallista ja sopivan lähellä kaikkea ♡.

   Poista
  2. Voi nolous! Minun piti kyllä kirjoittaa ollaanko naapureita, mutta olen näemmä kirjoittanut väärin ihan kuin tietäisin jo meidän olevan naapureita. Köh köh. Mutta onnittelut vielä uudesta kodista!

   Poista
  3. Voi :D, en minä kirjaimellisesti ajatellut viestistäsi että meistä tulee seinänaapurit. Ajattelin että viittasit siihen kun Lasarissa on niin pienet piirit :). Ja niinhän siellä taitaakin olla. Jotenkin pitöisi pysyä nahoissaan ennen muuttoa. Nyt kuulin että siellä naapuruston kesken on joka kesä talkoot jossa kitketään vihollislajeja. Ihanaa yhteisöllisyyttä!

   Poista
 7. Lämpimät onnittelut uuteen kotiin! Watille myös. Teillä onkin edessä upeat ajat, eikä varmasti tule tekemisestä pulaa.
  Ymmärrän hyvin, jos ristipistot ovat vieneet mennessään. Niin ne tekevät. Tänään mietin, laittaisinko omat lankani ja ristipistotarvikkeeni johonkin varastoon, kun nyt on meneillään tuo villasukkabuumi. En sitten kuitenkaan laittanut, koska eihän sitä tiedä, milloin ristipistot iskevät jälleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Ristipistohuuma voi tulla täysin varoittamatta, hyvä ettet laittanut pois! Neulomisen taito olisi kiva osata, kun tekee villasukkia niin edistystä näkee heti. Ristipistoissa on sellainen huono puoli että lasket ja uurastat tunnin ja tuloksena on vain 10"10 ruudun ristipistopläntti.

   Poista
 8. Ihanaa, kun pääset uuteen kotiin, jonka pihalla pääset sitten mylläämään juuri niin paljon kuin tahdot! =) Kivoja siemeniä olit hankkinut. Kiitos tuosta Shirley-unikon tarinasta, se olikin mielenkiintoinen. Toukokukasta en ole koskaan aiemmin kuullutkaan.

  VastaaPoista
 9. Voi kuinka mukava saada kylvää kukkia mielin määrin. Olen sun blogissa eka kertaa ja liityin lukijaksikin. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, tervetuloa! :)
   Sinulla on mukavan oloinen blogi, pitääpä käydä tutustumassa enempi :)

   Poista