Sivut

maanantai 25. heinäkuuta 2016

Romuromanttinen kivikkopuutarha

Kävin viikonloppuna Salon torin lauantaimarkkinoilla ja tietenkin löysin kaksi perennamyyjää. En muista taimien myyjien nimiä, mutta lajikkeet oli erikoisia ja tuli ihan sekava olo valintojen edessä.
Päädyin ostamaan alaskanleimua, joka on normaalia sammalleimua rotevampi. Lisäksi ostin kissankäpälää, punaista syysasteria ja syysvuokon. 

Pihallamme on ihana sammalen peittämä kallio, jolla kasvaa nyt pelkästään sammalta ja keltamaksaruohoa. Mietin että tähänhän sopii hienosti muitakin kivikkokasveja. Kivikon asukeille on mielestäni hankala rakentaa ihanteellista kasvualustaa koska tontillamme ei ole hiekkakasaa eikä valtoimenaan kiviäkään. Olen raapinut hiekkaa lapiollisen sieltä täältä. Yritän vielä jatkaa täydellisen kivikon tekemistä kunnes olen varma että leimu ja kissankäpälät pärjäilevät talven yli. 


Löysin vajan alta kaikenlaista mielenkiintoista, ne toimivat vielä hetken kuvausrekvisiittana.

Aloittamastani pikkuisesta ruusupenkistä nousi tällainen lasinsirpale. Mitähän sarjaa tämä on, kuvio on varmaan ollut tosi kaunis.

Myös kaljapullo ja pieni puutarhalapio löytyi.
 Kissankäpälien kanssa kävi perinteisesti: olin juuri palannut Salosta röttelölle ja tein puutarhakierroksen. Muistin että laitoin pari vuotta sitten Kukkivasta niitystä ostamiani kissankäpälien siemeniä yhteen paikkaan. Nyt ne sitten olikin itänyt! Nuo kuvan harmaat rotevat ovat torimyyjän taimia, nuo pikkuiset pirpanat ovat minun kasvattamiani. Ihana että ne itivät sittenkin, vaikka pitikin odottaa aika kauan.

Vajan alta löytyi myös kettinkiä ja tuollainen joku rautajuttu jossa lukee Billnäs.

Punainen syysasteri, toriostos

Yhdestä penkistä löysin akileijan vauvoja. Nämä ovat joko Black Barlowia tai niitä värikkäitä suippopäisiä.

Nyt minulla vihdoin on syysvuokko. Sapetti kahteen kertaan kahtena vuotena kun joka syksy olin ostanut tavallisen leimun syysvuokon nimellä ja hinnalla! Tekeeköhän se eräs taimisto tätä tahallaan, että myy perusmättöä kun asiakas luulee ostavansa ihan oikean syysvuokon. Tämä torin taimi on paljon paremman näköinenkin kuin isoissa taimistoissa,

Shirleyunikko, siemenestä kasvatettu. Ovat ne herkkiä, varsi on kovin hento ja karvainen. Yhdellä shirleyllä oli tummat heteet, onkohan se edes sallittua oikealle shirleyunikolle. 

Pioniunikko

Toin röttelöstä päivänkakkaroitakin.


Auringontähdet pörriäisten baarina

Voi että mitä iloa mummolta viime vuonna saamistani auringontähtien taimista onkaan ollut pihamme pölyttäjille. Tämä kaukasuksen keltainen jättiläinen ei vaadi melkein mitään hoitoa, riittää että sillä on kohtuullisesti tilaa kasvattaa isoja lehtiään. Niiden kukissa on kuhinaa ympäri vuorokauden sekä mummon pihalla ja meillä. 

En ole ikinä ennen onnistunut näin hyviä lähikuvia perhosista! Ehkä ne olivat niin siitepölystä sekaisin, ettei välittänyt minusta.


Kukkakärpänen ja mehiläinen

Haapaperhonen keskellä, tavallinen mehiläinen taaimpana ja tuo pikkuinen siitepölyvasut koivissaan on varmaan erakkomehiläinen?
Kurjenpolvella lepäsi metsänokisiipi. Se ressukka on näköjään joskus joutunut varmaan linnun suuhun. Onneksi lento tuntui sujuvan.

Aitoukonhattu ponnahtaa melkein kahden metrin korkeuteen.


Kisut

Mummon luona vieraili myös Kaapo-kissa. Kaapo rakastaa ulkoilua enemmän kuin mitään- vaikkei sen liikkumista voi paljoa kehua. Se plösähtää sinne minne sen laskee ja tarkkailee siitä ympäristöään. Joskus se saattaa taas kiitää kuin rasvattu salama kun näkee linnun tms. Kaapo tekee myös väijytyksiä: jos se on sisällä, se vaanii oven suussa ja livahtaa ulos jalkojen välistä. Oven avaaminen on meillä jännitysmomentti.


Kaapo löysi karhun alta viihtyisän paikan makoilla.


Lopuksi vielä Watin reippailua ja ruohonsyömistäAurinkoista viikonjatkoa kaikille!
16 kommenttia:

 1. Kiva postaus, kiitos tästä. Kiva kun kissankäpälät olivat lähteneet kasvamaan. Hienoja perhoskuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivottavasti käpälät selviävät tulevasta talvesta, oli niin pitkä idätysaika niillä.

   Poista
 2. Se on aina harmillista, kun myydään vääriä taimia. Nyt onneksi sait syysvuokon, ne ovatkin aivan ihania! Kuten tuo teidän kissannekin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, vähän tuntuu jo että tekevät sitä tahallaan. No nyt ainakin osaa tunnistaa oikean vuokon :).

   Poista
 3. Olipa mukava postaus! Onko kissankäpäläsi valkoisia vai vaaleanpunaisia, metsästän valkoisia! Ne ovat niin ihania! Upea tuo valkoinen unikko, pörröpää :D Ihanaa kun teillä on noin paljon perhosia, meillä niitä ei juurikaan ole näkynyt, ilonaiheeni on ollut lepakot, ne ovat palanneet meille :D Sinulla on houkuttelevia perhoskasvejakin kyllä! Upea tuo ukonhattu, sekin hankintalistalla meillä.

  Voi Wattia, salaatti tekee hyvää suolille ja näyttää maistuvan! Upea Kaapokin, silitettävän pehmeä :D

  Mukavaa kun sait syysvuokon, ihania nekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kukkivan niityn kuvauksessa lukee että punaisia ja valkoisia käpälöitä tulee, jännää :). Oho, lepakoita! Teillä on varmaan kivoja asumispaikkoja niille. Oli hauska silloin kun meidän riistakamera toimi, katsoa lepakoiden yöllisiä menoja, milloin lepakot lepatti paikoillaan ja joskus roikkui kameran linssissä.

   Watilla ei tosiaan onneksi ole ruuansulatusongelmia :D. Ihanan helppo kissa kun vesikin maistuu, ei tarvitse pelätä munuaisongelmia.

   Poista
 4. Syysvuokko onkin ihana, kun sen vielä saisi menestymään. Melkein yhtä ihana, kuin Watti, joka näyttää menestyvän hyvin myös ruohoravinnolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin perehtyä syysvuokon hoitoon tarkemmin. Se oli aika kallis taimi, mielellään soisi sen menestyvän. En ole koskaan tavannut yhtä paljon heinän perään olevaa kissaa kuin Watti. Kerran kun toin sille sisään nipun heinänkorsia, se meinasi tulla säärtä pitkin ylös ruohoja hakemaan.

   Poista
 5. Söpö Watti! Syysvuokot ovat kauniita ja kissankäpälät söpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Toivottavasti kissankäpälät pitävät uudesta kodistaan.

   Poista
 6. Minun auringontähdelle kävi köpelösti viime talvena. Toivon sen elpyvän, sillä jotain eloa on näkyvissä. Kiva, kun siellä pörriäisbaari voi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli hirveä perennoille, liian suuria lämpövaihteluita ja vetistä :(. Meilläkin jaloruusut kuolivat. Eiköhän teidän auringontähti piristyy, se on niin elinvoimainen kasvi :)

   Poista
 7. Kaikenlaista löytyikin "kaivuuksilta". Mitähän nekin kertoisivat, jos voisivat?
  Telekia eli auringontähti on mainio perhoskasvi. Omani ei ole vielä kertaakaan kukkinut, mutta nyt näytti olevan nuppuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en jaksa odottaa mitä vajan alta paljastuu lisää! ''Isoäitien'' perennat on kyllä sitkeitä ja hyviä minne vaan. Toivottavasti auringontähtesi ehtii kukkia iloisesti vielä tänä kesänä :).

   Poista
 8. Ihania kissoja ja kuvia. :) Rasvattu salama Kaapo...

  VastaaPoista