Sivut

maanantai 19. lokakuuta 2015

Sipulipula

Röttelö on vaipumassa talven odotukseen, sää oli jo kirpakka ja laakso oli ihan sumuinen. Koska talo oli ollut niin kauan lämmittämättä, savua alkoi tupruta sisään ja palovarottimet huusivat. Kestikin muutama tunti kunnes talo oli sen verran lämmin, että pystyi olla ilman takkia.

Olipa ihanaa olla ilman televisiota, lukea vain lehtiä, kuunnella radiota ja siemailla samalla viiniä. Illalla tunsin kukkakuumeen iskevän jälleen ja ehdin jo suunnitella hieman ensi kesän kukkajuttuja. Heräsin lauantaiaamuna jo klo. 5.30. En saanut unta joten odottelin että päivä valkeni, kunnes pääsin haravoimaan ja sitten istuttamaan sipuleita. Sitten kamala kriisi ilmeni: sipulit loppuivat kesken! Koskaan näin ei ole päässyt tapahtumaan. Kevätiirikset ja kasvitieteelliset tulppaanit sujahtivat multiin käden käänteessä. Mutta nyt etupihalle ei muka ole mitään. Nuukailu ei auta sipulien kanssa, lisää on hankittava. Uurastusta ja rahan menoa ei koskaan keväällä kuitenkaan kadu.

Pihamaata haravoinnin jäljiltä.

Esitellään tämäkin: saunamme ei etene. Aika on kortilla. Ehkä ensi kesänä sitten.

Etanadynamiitti kuitenkin toimi.
Ennen puutarhahommia piipahdimme Salossa syysmarkkinoilla. Ostimme tänäkin vuonna paholaishilloja ja piispan hattu-chilejä. Piispanhattujen voimakkuus on ''vain'' 2-3, mutta minun mielestäni ne olivat tosi polttavia silti. Otin pari siementä talteen kevättä ajatellen. 

Pikku kukkavauvat

 On kiva havaita että odottaminen kannatti kylvösten suhteen. Esittelen tässä omat nuorikkoni, jotka hyvällä tuurilla kukkivat ensi kesänä.

1. Tuoksuorvokki ''Irish Elegance''

Seedaholicin sivuilla lukee että lajikkeen löysi ranskalaisen metsikön laidalta postimies 1800-luvun lopulla. Tuoksuorvokki viihtyy monenlaisissa maaperissä ja puolittaisessa varjossa. Kylvinkin tuoksuorvokit etupihalle suuren sammaleisen kiven juurelle. Onhan nuo vielä rääpäleitä, mutta eiköhän ne siitä keväällä lähde kasvuspurttiin. (Tietääkö joku muuten kannattaisiko tuoksuorvokeita suojata talveksi?)


Tuoksuorvokki Irish Elegance. Kuva kopioitu osoitteesta http://www.seedaholic.com.

 2. Piikkiputki ''Miss Willmotts Ghost''

Ihastuin siihen tarinaan, jota tästä piikkiputkilajikkeesta kerrotaan: 1900-luvun alussa englantilainen puutarhuri, Ellen Willmott ihastui tähän lajikkeeseen niin paljon, että sirotteli kukan siemeniä missä ikinä kulkikaan. Miss Willmotts Ghost-piikkiputket ovat kovasti pörriäisten suosiossa ja ovat hyvin erikoisen näköisiä hopeanhohtoisine piikkeineen.
Tämäkin kuva on osoitteesta http://www.seedaholic.com.
 3. Akileijat

Kylvin akileijoja oikeastaan jo pari vuotta sitten, mutta vasta nyt muutama akileija on ilmestynyt. En uskalla siirtää pikkuisia minnekään, minulla on katkeria kokemuksia akileijojen siirtämisestä. Niillä on pitkä juuri, eivätkä ne tykkää siirtelystä.

En tiedä mikä lajike tämä on, ensi kesänä näkee.
 4. Harmaamalvikki

Harmaamalvikki on vanha, erittäin helppohoitoinen perinnekasvi ja se viihtyy jopa oikein niukkaravinteisessa maassa eikä silloin tarvitse edes tukea. Harmaamalvikki kasvaa 1-1,5 metriä korkeaksi ja se kukkii sievin vaaleanpunaisin kukin. Jouko Rikkisen kirjassa ''Suomalaiset perinnekasvit'' kerrotaan että A.K Cajander käytti vuonna 1906 harmaamalvikista erikoista nimeä ''tyyrinkiläinen lavateera''.

Nämä pitäisi kyllä harventaa, jokainen siemen taisi itää. 
5. Arovuokko

Sain mummilta arovuokon siemeniä ja ne aion kylvää vielä tänä syksynä. Siemenet ovat kuin pehmoisaa untuvaa. Mummin arovuokot ovat tosi vanhaa perua, pitäisi kysyä niistä lisätietoa.
 Muita juttuja puutarhassa

 Siirsin kesällä vajan edessä kasvavan ryteikön suojista pois syysastereita. Olin huolissani niistä sillä ne ovat lukumäärällisesti vähentyneet ja selvästi eivät viihtyneet ahnaiden alpien ja ukonkellojen seurassa.
Yhtä asiaa en vain ymmärrä. Miten on mahdollista että ennen liilan sininen kukka on nyt vaaleanpunainen? Voiko maalajikkeen ainekset vaikuttaa kukan väriin näin paljon. Mielenkiintoinen havainto.

Syysasteri nyt

Pari vuotta sitten otettu kuva samasta kukasta. Mielestäni se ennen oli liilahtavan sininen.

Sammakkoprinssi miettii syntyjä syviä jouluruusun seurassa


Pihan harmauteen tuo valoa hopeahärkki, jota löysin talon seinustalta. Härkki innostui siirrosta heti ja levisi kuin pullataikina. Ensi keväänä jakohommiin. Penkin laidalla on joku punainen kolmivartinen kepakko, jonka lehdet pistelee kesäisin. En tiedä mikä se on.


Ihana järvimaisema mummin luona.

Järvenrannassa on jo vuosia kasvanut komea karhunsammalmatto. Lapsena meitä kiellettiin kulkemasta karhunsammalten päältä.


 Watin viikonloppu

Mummin keramiikkaötökät meinasivat saada huutia kärpäsjahdin temmellyksessä.
Watti omistaa kymmeniä hiiriä. Varsinkin Ikea-hiirten sijanti on oltava Watin tiedossa, ne ovat sen lellileluja. Eläinkaupasta saatavia pinkkejä pikkuhiiriä taas noudetaan ja heitellään meillä kuin koirien kanssa heitetään keppiä.


10 kommenttia:

 1. Eiks nuo ole sormustinkukan taimia tuossa yhdessä kuvassa? Mulla on sekä sormustinkukkaa että harmaamalvikkia. Malvikin taimet ovat erinäköisiä. Meillä kasvaa sinistä tuoksuorvokkia. Sitä ei ole tarvinnut auojata. Leviää liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, onkohan minulla kyltit ja siemenet menneet sekaisin :/. No, sormustinkukatkin on kivoja.. Hyvä, en taida minäkään sitten suojata orvokeita, jos ne ovat yhtä sitkeitä kuin ne sinisetkin niin eiköhän ne selviä :)

   Poista
 2. Oletpas ollut ahkera. Kauniita syksyisiä kukkakuvia ja maisemia. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Kun on niin kivat kelit olleet, niin jaksaa ihan erilailla paahtaa pihalla kuin kesän helteillä..

   Poista
 3. Niin se on, että kukkasipuleita saa uppoamaan maahan aikamoisia määriä, mutta keväällä se sitten palkitaan. Itse aina kehittelen mielessäni kauhutarinoita, joissa myyrät syövät kaikki sipulini eikä maasta nousisikaan mitään, hui!
  Ihania kasvivauveleita. Tuo vaalea tuoksuorvokki on tosi kaunis, minulla on sinistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kauhulla olen ajatellut että kun/jos kalliit sipulit joutuvatkin myyrien suuhun, niin kurjaltahan se tuntuisi :/. Kirjopikarililjat menetinkin myyrille tänä keväänä, mutta en aio istuttaa kyseiseen kohtaan tällä kertaa mitään, otin opikseni. Meillä kasvaa sitä sinistä luonnon orvokkia yhden puun alla, mutta se ei ole levinnyt ollenkaan. Ihania kukkia on keväällä taas odotettavissa! :)

   Poista
 4. Voi miten ihana tunnelma, käsin kosketeltava...harras hiljaisuus ilman telkkaria, hyvää viiniä ja tasoittunut savuntuoksu! Rentoutti varmaan. Sipulien keskenloppuminen on yksi kauheimmista asioista mitä voi tapahtua, onneksi se on helposti korjattavissa, useinkin, keväällä palkinto on mittava kun piipot alkavat nousemaan! Suloisia vauvoja! Tuo orvokki onkin aikas kiinnostava!

  Mukavaa alkanutta viikkoa ja rapsutukset Watille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapsutukset Watille välitetty eteenpäin :). Niinpä, maaseudun rauhassa sitä vasta huomaa kuinka stressaantunut on ollutkaan. Maalla hiljaisuus on oikeata hiljaisuutta, kun täällä kaupungissa kuuluu aina vähintään autojen ja lentokoneiden melua. Sipulien kanssa tosiaan kävi puutarhurin kauhein painajainen. Mutta onneksi ehdin korjata vääryyden, Korpikangas lähettää uuden laatikollisen sipuleita :D.

   Poista
 5. Voi ei nyt kuolen, tuo Irish Elegance on ihana, pakko saada tuollainen!! En ole suojannut orvokkejani, mutta annan kyllä lehtien jäädä lepäilemään talveksi. Prismassa oli sipuleja puoleen hintaan, nyt äkkiä ostamaan. Ostin tänään, aina viime tipassa tuntuu ettei ole tarpeeksi niitä! Aika ihania siemenkylvöjä! Minäkin luulisin, että sormustinkukkia ovat, harmaamalvikilla erilainen lehti. Teillä oli hurjan dramaattinen alkulämmitys! Mulle käy noin joka kerta kun alan lämmittämään saunaa, nykyisin irrotan palovaroittimen jo valmiiksi :) Asteristakin olen vähän kade, mulla ne ei KOSKAAN kuki vaikka miten yritän :) Jännä, että vaihtoi väriä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenostoksilla minuun vetoaa juurikin sievä ulkonäkö, tai sitten juuri tuollaiset tarinat, miten postimies löysi orvokin ihan sattumalta, taisin rohmuta Irish Elegancen siemenet molemmista syistä <3. Minulle tuli postin mukana Korpikankaalta hätä-avuksi vähän alle sata sipulia, siellä oli myös alennuksia :D.
   Minäkin ihmettelen asterin värinvaihtoa. En keksinyt muuta selitystä kuin että voi liittyä maalajin emäksisyyteen tai johonkin, henkimaailman asioita melkein :).

   Poista